Lättstickade mönster för Nybörjare


Vad kul att du har hittat hit! Och ännu roligare att du är sugen på att börja sticka på något projekt.

Många som vill börja sticka tänker att de ska börja med något lätt (såklart) och då tänker de halsduk. Vi brukar faktiskt INTE rekommendera det. En halsduk är ofta lång och smal och ofta tröttnar stickare när de kommit halvvägs. Ett bra nybörjarprojekt ska vara snabbt, lätt och användbart, tycker vi.

Mössor
Slipover
Tröjor
Sockor

Här kommer tips på 3 superenkla projekt att börja med. De består av bara räta maskor och raka stycken. Dessutom är de stickade med grova stickor så det går relativt snabbt att göra dessa projekt. Perfekt som första stickprojekt!

Grytlapp i bandgarn Svarta Fåret Ribbon. Ett nystan Ribbon räcker till 3 stycken grytlappar. Stickor 7 mm

.

Rätstickad mössa på tvären. Stickas på tvären och sys ihop längs uppläggning och avmaskningskant. Sys inte toppen ihop blir det en varm halskrage istället. 2 nystan Drops Air, stickor 8 mm.
Rätstickade sittunderlag som sedan tovas i maskin så de blir täta och varma. 3 nystan Sandnes Fritidsgarn. stickor 5,5 mm.

Mössor

Många plagg stickas på rundsticka idag. Den största anlerdningen till att rundsticka plagg är att en slipper monteringen. Det kan vara bra att börja med ett mindre projekt med rundstickor innan man ger sig på en stor tröja. Då är passar mössor perfekt att börja med. I slutet av mössorna går går man över till strumpstickor, då rundstickan blir för lång. Tycker du strumpstickor verkar krångligt kan man testa Magic Loop teknik eller de nya strumpstickorma Addi Crasy Trio.

Oslomössan av PetiteKnit. Stickas i dubbelt garn av Sunday eller 1 tråd av Double Sunday, Garnåtgång 3 nystan, stickor 3,5mm. Beskrivning köps digitalt av PetiteKnit eller i pappersform hos oss i butiken.
Plätt-lätt kallar vi denna mössa, just för att den är plättlätt att sticka. Bara räta maskor och snabb ihoptagning upptill. Stickas på 4 mm och i dubbelt garn, 1 nystan Drops Fabel och 1 nystan Drops Kidsilk.
Mössa med resårkant. Stickas med en resår 1 rät, 1 avig. 2 nystan AlpakkaUll då garnet på bilden har utgått. Stickor 3,5 mm till resår och stickor 4 mm till slätstickningen.

Slipover

Vill man prova på att sticka större plagg är slipover verkligen ett perfekt plagg att sticka! Här är 3 lätta slipovers att börja med. Det bästa med slipovern är att man slipper ärmarna. Sleeve island…


Lättstickade tröjor

Vill du göra en stickad tröja som är lättstickad och enkel att börja med kommer här lite tips! De flesta här stickas på rundsticka uppifrån och ner.

DEBUTANT SWEATER, av Sandnes Garn. Stickas med 2 trådar Tynn Silk Mohair, nerifrån och upp eller uppifrån och ner. Beskrivningen finns även som kofta och säljs i butiken tillsammans med Sandnes Garn.
FACILE SWEATER, av Sandnes Garn. Tröjan stickas uppifrån och ner med start på bakstycket. 2 trådar Borstad Alpakka på stickor 12mm. Beskrivningen säljs i butik tillsammans med Sandnes Garn.
Carly Pullover av Drops design. Tröja som stickas på rundsticka med start från halsen och ner. Stickas i Drops Air på stickor 4,5mm och 5,5 mm. Beskrivningen finns gratis på Garnstudios hemsida. De har även tydliga videos som är länkade till beskrivningen.
Novis sweater av PetiteKnit. Tröjan stickas från halsen och ner. Beskrivningen är skriven för att nybörjaren lätt ska kunna förstå hur du ska göra. Stickas i Sandnes Kos på stickor 5 mm och 5,5 mm. Beskrivningen köps digitalt via PetiteKnits hemsida eller i pappersformat hos oss i butiken. Hon har även vidoes som tillhör beskrivningen.
Kelly Genser av Sandnes Garn. Tröjan stickas från halsen och ner. Perfekt nybörjar tröja som stickas i två trådar samtidigt, 1 tråd Peer Gynt, 1 tråd Tynn Silk Mohair på stickor 5 mm. Säljs i häfte 2109 från Sandnes Garn och finns i vår butik. Säljs endast med Sandnes Garn.

Sommartoppar och tröjor


Sockor

Att sticka sockor är lite halvklurigt med alla moment som ska vara med för att få till en bra passform. Nu finns det massor av hjälp att få via internet. Många leverantörer och Youtube filmer finns att hitta på nätet så det blir enklare. Om du ändå kör fast hjälper vi dig självklart att komma vidare i ditt projekt. Sockor finns i många olika konstruktioner, sticka från tån upp, skaft ner. Klassisk häl med hällap, fleegle heel, kortvarvshäl, ja, om du börjar sticka sockor kan du nörda ner dig i olika tekniker. Och efter ett tag hittar du nog en egen favorit.

Spiralstickade sockor utan häl. Koncentrera dig på strumpstickorna och slipp den jobbiga hälen. Finns gratis på Järbos sida eller köp i pappersformat i butiken.
Sticka klassiska raggsockor med hjälp av detta mönster. Det finns tydliga bilder och text som visar hur du ska gå vidare. Finns gratis på Järbos sida eller köp i pappersformat hos oss i butiken.
Sunday socks av PetiteKnit. Mette skriver på ett tydligt sätt i sina beskrivningar. Finns även videos på hennes sida som passar till varje beskrivning. Finns att köpa digitalt hos henne eller i pappersformat i vår butik.
Enklaste tossan Ruta,
Ruta stickas av endast räta maskor i en fyrkant som sys ihop till en tossa. Enklare blir det inte!
Tossor som bara stickas av räta maskor,
hälpartiet stickas fram-och tillbaka sedan stickas tåpartiet runt med strumpstickor.