Lättstickade mönster för Nybörjare


Vad kul att du har hittat hit! Och ännu roligare att du är sugen på att börja sticka på något projekt.

Många som vill börja sticka tänker att de ska börja med något lätt (såklart) och då tänker de halsduk. Jag brukar faktiskt INTE rekommendera det. En halsduk är ofta lång och smal och ofta tröttnar stickare när de kommit halvvägs. Ett bra nybörjar projekt ska vara snabbt, lätt och användbart, tycker jag.

Mössor
Slipover
Tröjor
Sockor

Här kommer tips på 3 superenkla projekt att börja med. De består av bara räta maskor och raka stycken. Dessutom är de stickade med grova stickor så det går relativt snabbt att göra dessa projekt. Perfekt som första stickprojekt!

Grytlapp i bandgarn Ribbon. Ett nystan Ribbon räcker till 3 stycken grytlappar. Stickor 7 mm

.

Rätstickad mössa på tvären. Stickas på tvären och sys ihop längs uppläggning och avmaskningskant. Sys inte toppen ihop blir det en varm halskrege istället. 1 nystan Drops Andes, stickor 8 mm.
Rätstickade sittunderlag som sedan tovas i maskin så de blir täta och varma. 3 nystan fritidsgarn. stickor 5,5 mm.

Mössor

Många plagg stickas på rundsticka idag. Den största anlerdningen till att rundsticka plagg är att en slipper monteringen. Det kan vara bra att börja med ett mindre projekt med rundstickor innan man ger sig på en stor tröja. Då är passar mössor perfekt att börja med. I slutet av mössorna går går man över till strumpstickor, då rundstickan blir för lång. Tycker du strumpstickor verkar krångligt kan man testa Magic Loop teknik eller de nya strumpstickorma Addi Crasy Trio.

Oslomössan av PetiteKnit. Stickas i dubbelt garn av Sunday eller 1 tråd av Double Sunday, Garnåtgång 3 nystan, stickor 3,5mm. Beskrivning köps digitalt av PetiteKnit eller i pappersform hos oss i butiken.
Plätt-lätt kallar vi denna mössa, just för att den är plättlätt att sticka. Bara räta maskor och snabb ihoptagning upptill. Stickas på 4 mm och i dubbelt garn, 1 nystan Drops Fabel och 1 nystan Drops Kidsilk.
Mössa med resårkant. Stickas med en resår 1 rät, 1 avig. 2 nystan AlpakkaUll då garnet på bilden har utgått. Stickor 3,5 mm till resår och stickor 4 mm till slätstickningen.

Slipover

Vill man prova på att sticka större plagg är slipover verkligen ett perfekt plagg att sticka! Här är 3 lätta slipovers att börja med. Det bästa med slipovern är att man slipper ärmarna. Sleeve island…


Lättstickade tröjor

Vill du göra en stickad tröja som är lättstickad och enkel att börja med kommer här lite tips! De flesta här stickas på rundsticka uppifrån och ner.

Carly Pullover av Drops design. Tröja som stickas på rundsticka med start från halsen och ner. Stickas i Drops Air på stickor 4,5mm och 5,5 mm. Beskrivningen finns gratis på Garnstudios hemsida. De har även tydliga videos som är länkade till beskrivningen.
Novis sweater av PetiteKnit. Tröjan stickas från halsen och ner. Beskrivningen är skriven för att nybörjaren lätt ska kunna förstå hur du ska göra. Stickas i Sandnes Kos på stickor 5,5 mm och 6 mm. Beskrivningen köps digitalt via PetiteKnits hemsida eller i pappersformat hos oss i butiken. Hon har även vidoes som tillhör beskrivningen.
Kelly Genser av Sandnes Garn. Tröjan stickas från halsen och ner. Perfekt nybörjar tröja som stickas i två trådar samtidigt, 1 tråd Peer Gynt, 1 tråd Tynn Silk Mohair på stickor 5 mm. Säljs i häfte 2109 från Sandnes Garn och finns i vår butik. Säljs endast med Sandnes Garn.
Snabb och lättstickad tröja från Permin. Stickas i Permin Alice på rundsticka 10 mm och 12 mm, med start från halsen och ner. Beskrivning finns till försäljning i butiken.
Raglanjumper från Sandnes Garn. Tröjan stickas på rundsticka nerifrån och upp i två trådar samtidigt. Stickor 6 mm och 1 tråd Tynn Silk Mohair och 1 tråd Babyull Lanett. Beskrivningen laddas ner gratis på Sandnes sida.

Sommartoppar och tröjor


Sockor

Spiralstickade sockor utan häl. Koncentrera dig på strumpstickorna och slipp den jobbiga hälen. Finns gratis på Järbos sida eller köp i pappersformat i butiken.
Sticka klassiska raggsockor med hjälp av detta mönster. Det finns tydliga bilder och text som visar hur du ska gå vidare. Finns gratis på Järbos sida eller köp i pappersformat hos oss i butiken.
Sunday socks av PetiteKnit. Mette skriver på ett tydligt sätt i sina beskrivningar. Finns även videos på hennes sida som passar till varje beskrivning. Finns att köpa digitalt hos henne eller i pappersformat i vår butik.